en | es | val

Pneumologia

ivo.es Pneumologia

La Unitat de Pneumologia s’ocupa de l’estudi, diagnòstic i tractament de les patologies respiratòries que els pacients oncològics tractats en el centre puguen presentar i agreujar-se amb el seu procés tumoral, així com de l’afectació pulmonar secundària a la malaltia neoplàsica i els diferents tractaments (cirurgia, radioteràpia, quimioteràpia, immunoteràpia i altres teràpies dirigides). Tot això en estreta col·laboració amb altres servicis com a Medicina Interna, Cirurgia toràcica, Oncologia, etc.
Especial dedicació al diagnòstic precoç de càncer de pulmó en persones d’alt risc de presentar-ho. Desenrotllem des de 2008 un programa de cribratge amb TC de baixa dosi de radiació; integrat per un equip multidisciplinari de radiòlegs, radiòlegs intervencionistes, pneumòleg, cirurgians toràcics, patòlegs i oncòlegs.

Activitat de la unitat:

-Valoració funcional respiratòria del pacient oncològic, necessària prèvia a cirurgies de resecció pulmonar, tractaments radioteràpics i altres,
– Tècniques diagnòstiques com a broncoscòpies per a presa de mostres histològiques o microbiològiques, tant en el diagnòstic del càncer de pulmó com d’altres processos concurrents.
– Estudi del nòdul pulmonar solitari.
– Cribratge pulmonar enfocat al diagnòstic precoç del càncer de pulmó. És un programa de seguiment amb TC de baixa dosi de radiació dirigit a pacients d’alt risc de desenrotllar-ho.
– Deshabituació tabàquica, principal agent causant de patologia respiratòria.
– Suport en el diagnòstic – tractament i maneig de la patologia pulmonar, a altres àrees hospitalàries com a Urgències, Hospitalització i Hospitalització domiciliària.
– Maneig de les infeccions, toxicitats pulmonars o de la malaltia tromboembòlica venosa , patologies especialment prevalents en el pacient oncològic.

La Unitat de Pneumologia col·labora amb la Unitat de Detecció Precoç IELCAP, on es du a terme el diagnòstic precoç del càncer de pulmó asimptomàtic

Diagnòstic precoç del càncer de pulmó asimptomàtic

El càncer de pulmó és un dels tipus de càncer més freqüent i el que produïx una major mortalitat (major que la que sumen els càncers de mama, cèrvix, còlon i pròstata). El seu pronòstic està relacionat amb l’estadi de la malaltia en el moment de diagnòstic.

El tabac és la principal causa de càncer de pulmó. També d’altres patologies pulmonars com l’emfisema, que de manera independent, augmenta el risc. Abandonar el tabac és la mesura més eficaç per a disminuir-lo.

El cribratge permet detectar la majoria de tipus de càncer de pulmó en estadis precoços, abans que el pacient present símptomes, quan és possible aplicar un tractament curatiu, reduint així la seua mortalitat.

S’inclouen persones entre 55 i 70 anys, sense símptomes d’alarma però amb el risc de desenrotllar un càncer de pulmó per ser o haver sigut fumadors. Es considera altres factors de risc com patir emfisema, EPOC, contacte amb asbest, antecedents familiars de primer grau de càncer de pulmó, etc.

Utilitzem la Tomografia computada de baixa dosi de radiació (TCBD), per a detectar lesions sospitoses; en funció de les seues característiques, grandària, etc., es decidix el seguiment. La dosi de radicació és aprox 0.8 mSV, similar a la d’una mamografia i entre unes set a deu vegades menor que la d’una TC estàndard.

L’IVO els oferix un cribratge amb un seguiment limitat en el temps, durant el qual els informarem de qualsevol troballa i, en cas necessari, realitzarem l’estudi diagnòstic.

Tècniques diagnòstiques

Proves funcionals respiratòries

Tècnica que permet, per mitjà de senzilles maniobres respiratòries, mesurar la capacitat funcional pulmonar i deduir alteracions secundàries a distintes malalties (asma, bronquitis, emfisema, fibrosi, tumors, etc.).

Fibrobroncoscòpia

S’empra un instrument anomenat «fibrobroncoscopi» (un tub llarg, prim i flexible que utilitza una fibra de vidre com a mitjà òptic), que permet l’exploració directa de l’anatomia de la laringe i de l’arbre traqueobronquial, així com la presa de biòpsies de possibles lesions en l’interior. Es fa habitualment amb anestèsia local i sedació o, puntualment, amb anestèsia general.

EBUS / EUS (ecofibrobroncoscòpia/ecoesofagoscòpia)

Tècnica similar a l’anterior, en la qual el fibrobroncoscopi porta un xicotet ecògraf en la punta que permet visualitzar i puncionar estructures que envolten exteriorment l’arbre traqueobronquial i l’esòfag.

Equip mèdic del Servici de Pneumologia

Metge adjunt

Dra. Encarna Martínez Pérez