en | es | val
Search
Close this search box.

Càncer de cap i coll

diagnòstic · tractament · investigació

Què és el càncer de cap i coll?

El càncer de cap i coll inclou una gran varietat de tumors que poden desenvolupar-se en aquesta zona del cos: des de la cavitat oral, els sins paranasals, la faringe, la patologia cervical, la laringe o les glàndules salivals i tiroide. 

A pesar que els tumors de cap i coll representen solament entre un 6% i un 8% del total dels casos de càncer, aquesta patologia té un gran impacte en els pacients per la seua alta incidència en la qualitat de vida i per afectar la part més visible del cos. La regió afectada és responsable de funcions tan importants com la parla, la respiració o la deglució, per la qual cosa la seua pèrdua o deterioració afecten de forma molt important a la vida del pacient.

Càncer de laringe

Dins dels càncers de cap i coll, el càncer de laringe és el més freqüent

Càncer de tiroide

En la tiroide poden aparéixer protuberàncies o nòduls dels quals el 95% són benignes

Causes del càncer de cap i coll

Es pot considerar que aquest tipus de tumors tenen una etiologia fonamentalment ambiental o externa. Els seus principals factors de risc són:

Beure alcohol multiplica per 5 el risc de patir càncer de laringe respecte a la població general. El risc augmenta si s’associa al consum de tabac. Altres localitzacions en les quals es troba augmentat són l’orofaringe, l’hipofaringe i la cavitat oral. 

Fumar augmenta el risc de tumors de la cavitat oral, l’orofaringe, l’hipofaringe i la laringe. La duració i magnitud del consum està directament relacionat amb el risc.

Epidemiologia del càncer de cap i coll

6-8%

Els tumors de cap i coll representen solament entre un 6 i un 8% del total dels casos de càncer.

Tabac i alcohol

Beure alcohol i fumar tabac augmenta el risc de patir tumors de cap i coll.

95%

El càncer de cap i coll té un percentatge de curació en les seues fases inicials del 95%

Símptomes

Ulceració persistent a l’interior de la boca, molèstia o dificultat per a engolir que es prolonga al llarg del temps, afonia o aparició de ganglis (protuberàncies) en el coll són alguns dels símptomes que podrien alertar-nos d’un possible tumor. 

D’altra banda, els tumors que afecten el nervi auditiu se solen manifestar a través d’acufens (brunzits persistents), sordesa i vertigen. En cas de detectar algun d’aquests símptomes, es recomana acudir immediatament al metge. 

Com es diagnostica

No existeixen programes eficaços per a la detecció precoç del càncer de cap i coll. Es recomana un seguiment estret a les persones amb factors de risc, coneguts com a grans fumadors i bevedors. Una simple exploració per part d’especialistes en otorrinolaringologia i cirurgia maxil·lofacial pot diagnosticar tumors en estadis precoços, moltes vegades asimptomàtics.

Tractament dels tumors de cap i coll

El tractament del càncer de cap i coll es basa en tres especialitats diferents i complementàries: la cirurgia otorrinolaringològica, l’oncologia radioteràpica i l’oncologia mèdica.

En funció de l’estat de la malaltia i del tipus de tumor, s’usen l’una, l’altra o una combinació d’elles. Generalment, en fases inicials el tractament sol ser amb cirurgia o radioteràpia; en canvi, en estadis avançats se solen combinar les tres.

Quant a la cirurgia, en l’actualitat s’utilitzen cada vegada més les extirpacions tumorals a través de la boca mitjançant el làser, l’endoscòpia i últimament el robot Da Vinci, que eviten cicatrius externes i lesions d’estructures no afectades pel tumor.

Amb aquestes tècniques quirúrgiques és possible curar el tumor i tenir encara les tres armes de tractament a l’abast, perquè en general, una vegada s’utilitza la radioteràpia, aquesta tècnica ja no es pot tornar a utilitzar.

Quant a la quimioteràpia, hui en dia existeix un desenvolupament de la immunoteràpia que no es basa en la destrucció de les cèl·lules tumorals amb quimioteràpics, que també danyen les cèl·lules sanes, sinó que es centra en el fet que siga el propi organisme el que controle aquestes cèl·lules tumorals.

Tractament dels tumors de cap i coll en l'IVO

El Servici d’Otorrinolaringologia de l’IVO és un referent en l’àmbit nacional i internacional gràcies a la seua experiència i a l’ús de modernes tècniques diagnòstiques i terapèutiques per a tractar qualsevol tipus de tumors de cap i coll, des dels més senzills als més complexos.

Com que és un hospital monogràfic, el centre té una alta especialització en el suport tècnic i humà per al tractament de les malalties oncològiques, per la qual cosa s’aborden molts casos complicats que poden haver sigut diagnosticats en altres centres. Els especialistes de l’IVO realitzen, a més, intervencions en tumors cutanis avançats, així com tot tipus de reconstruccions.

En el Servici d’Otorrinolaringologia de l’IVO s’ha aconseguit una superespecialització en cirurgia reconstructiva: intervencions amb penjalls pediculats i penjalls microvascularitzats en tumors de cap i coll.

La cirurgia reconstructiva suposa l’obtenció de teixit sa de diferents parts del cos per a la seua implantació en zones afectades. Quan es tracta de penjalls pediculats, aquests s’obtenen de les regions pròximes al cap i coll. En el cas dels microvascularitzats, s’aconsegueixen del peroné o del maluc, per a reconstruccions de la mandíbula; de l’avantbraç, per a reconstruccions de la llengua, la cavitat oral, la faringe i/o la laringe; i de l’abdomen quan es precisa de major quantitat de teixit. Aquests penjalls requereixen de sofisticades tècniques de microcirurgia per a suturar les artèries i venes, que solen ser de pocs mil·límetres, a vasos del coll que garantisquen la seua viabilitat.

Aquestes tècniques reconstructives, que busquen restaurar parts tan importants per al pacient com són els llavis, el nas, les orelles, la cara, la llengua o la gola, comporten una recuperació després de la cirurgia més curta en el temps que si no es duen a terme. A més, suposen una estada a l’hospital més confortable, ja que permeten el pacient alimentar-se i respirar per la via natural.

La cirurgia reconstructiva que es realitza en l’IVO té com a objectiu acurtar els temps operatoris. Per això, s’efectua la cirurgia amb dos equips simultanis: un equip resseca el càncer i l’altre obté el teixit que reconstruirà el defecte creat. D’aquesta manera, s’acurta el temps de la intervenció a una mitjana de 8-10 hores.

Els avantatges d’aquest procediment per al malalt són inqüestionables, perquè suposa menys anestèsia, menys exposició dels teixits a la infecció, menys necessitats de transfusions de sang i una estada hospitalària més curta.

Altra de les actuacions de superespecialització del Servici d’Otorrinolaringologia de l’IVO és la denominada cirurgia de rescat. Aquesta suposa intervindre pacients que ja s’han tractat prèviament d’un tumor i que o bé no han tingut bons resultats amb el tractament aplicat, o han presentat una recaiguda.

Aquests pacients presenten un futur incert, i en gran part dels casos l’única possibilitat implica una cirurgia extremadament complexa.

L’IVO és un dels pocs centres hospitalaris en què es realitza aquest tipus de tractament; aten una mitjana de 100-130 pacients a l’any, en gran part derivats d’altres hospitals de la Comunitat Valenciana i d’altres comunitats.

Comité de Tumors de Cap i Coll

El Comité de Tumors de Cap i Coll està format per un equip multidisciplinari de professionals experts

Servici d'otorrinolaringologia

El Servici d'Otorrinolaringologia de l'IVO està especialitzat en cirurgia reconstructiva en tumors de cap i coll

Servici d'Oncologia Mèdica

L'equip de professionals del servici acompanya al pacient oncològic en tot el procés de la malaltia

Assajos clínics

La forma que tenim de desenvolupar i millorar el tractament del càncer hui en dia és mitjançant els anomenats assajos clínics

Un assaig clínic és un estudi d’investigació dut a terme amb persones que permet obtindre més informació sobre com reacciona el cos davant determinats tractaments. Generalment, s’intenta descobrir fàrmacs que o bé milloren l’eficàcia dels tractaments que fins ara suposen la millor opció terapèutica per als pacients, o bé, presenten una eficàcia similar però amb un perfil de toxicitat millor.

Si tenim en compte que quasi tots els tractaments disponibles en l’actualitat són el resultat d’investigacions clíniques, es fa evident la rellevància dels assajos clínics.

L’IVO disposa d’una unitat d’assajos clínics per a tots els tipus tumorals i participa en estudis fase I-III, entre d’altres.

Viure amb càncer de cap i coll

afrontar el diagnòstic, rebre el tractament, ajuda psicològica i revisions periòdiques

Tant si es rep la notícia del diagnòstic inicial de càncer com d’una recaiguda, afrontar el fet de patir aquesta malaltia pot provocar un impacte emocional indiscutible. Cada persona té la seua pròpia manera de fer front a un diagnòstic de càncer de cap i coll, però existeixen algunes recomanacions que poden ajudar el pacient en aquest procés:

  • Mantindre la comunicació i la companyia de familiars i amics, l’entorn més pròxim al pacient, capaç de proporcionar-li una xarxa de suport durant tot el procés.
  • Parlar amb persones que hagen sobreviscut al càncer o que es troben en la mateixa situació. Existeixen multitud d’associacions o grups de suport d’àmbit local i nacional; l’Asociación Española Contra el Cáncer és la més coneguda.
  • Informar-se per a prendre les millors decisions sobre el tractament i els professionals mèdics.

diagnòstic precoç

Medicina nuclear

CIRURGIA ROBÒTICA

radioteràpia