El Comité de Tumors Digestius està format per un equip multidisciplinari de professionals en: anatomia patològica, biologia molecular, cirurgia general i digestiva, digestiu, infermeria, oncologia mèdica, oncologia radioteràpica, psicologia, radiodiagnòstic i radiofísica, i protecció radiològica.
El tractament d’un tumor digestiu dependrà de la seua tipologia, extensió i evolució, i permetrà, segons cada cas, opcions terapèutiques de cirurgia, radioteràpia externa o interna (braquiteràpia), o tractaments sistèmics (quimioteràpia, hormonoteràpia, fàrmacs contra dianes moleculars, etc.) i/o una combinació d’aquests.
Tumors digestius
En el Comité de Tumors Digestius s’aborden els tipus de càncer relacionats amb l’aparell digestiu./p>
Gran part d’aquests tumors s’inicien amb pòlips que apareixen en la mucosa del còlon o el recte.
El tumor maligne procedent de les cèl·lules de la mucosa de l’estómac es denomina càncer d’estómac o càncer gàstric.
Diem càncer d’esòfag al tumor maligne derivat de les cèl·lules de la mucosa d’aquest òrgan.
Les cèl·lules que recobreixen l’interior dels conductes biliars poden transformar-se en cèl·lules malignes, i ocasionar un «colangiocarcinoma».
El càncer de fetge ocorre quan les cèl·lules hepàtiques desenvolupen canvis (mutacions) en el seu ADN.
El càncer de pàncrees és una malaltia per la qual es formen cèl·lules malignes (canceroses) en els teixits del pàncrees.
És el tumor maligne que es produeix en les parets de la vesícula biliar. La cèl·lula tumoral sol procedir de la capa més profunda o mucosa.
Servicis que formen part del comité
Els Comités de Tumors es regulen baix protocols establits i estan formats per un equip multidisciplinari de facultatius experts de les principals especialitats segons el tipus de tumor. En el Comité de Tumors Digestius de l’IVO participen equips mèdics multidisciplinaris de les especialitats següents: